De Volharding

De VolhardingMolen de Volharding is een korenmolen in Zeddam. Wij mogen ons sinds 2006 de eigenaars van deze molen noemen. Sindsdien hebben we ons de kunst van het draaien eigen gemaakt, is de molen geregeld open gesteld voor publiek en organiseren we leuke evenementen. Met deze website willen we u op de hoogte houden van nieuwe evenementen en verder informeren over onze mooie molen.

“De Volharding” is een windmolen, type beltmolen. De oorspronkelijke functie is korenmolen. In 2015 zijn de maalstenen vervangen. Hierdoor is de molen maalvaardig, maar wij malen niet voor productie.

De molen is gebouwd in 1891. In 1941 werden van de molen het gevlucht en de staart verwijderd. In 1963 werd de kap hersteld en kreeg de molen in 1979 een algehele restauratie. De molen heeft een belthoogte van 3 meter. Hij heeft roeden met een lengte van 20,50 meter die zijn voorzien van het oudhollands hekwerk met zeilen.

Werking van de molen

De Volharding

De molen wordt aangedreven door windkracht. De wind komt op de wieken en door de vorm van de wiek gaan de wieken draaien. Deze vorm noemt men de zeeg. Het hekwerk van de wiek heeft een gebogen vorm, die er voor zorgt dat de wind er mooi af kan glijden. Dit is mooi te zien in de foto hier links. De foto is vanuit de kop van de molen gemaakt en laat mooi zien dat het hekwerk aan het einde rond is.

De Volharding

De wieken zitten vast aan een gietijzeren as. Aan deze as zit binnenin de molen een groot houten tandrad. Dit rad heet het bovenwiel. Deze drijft een grote balk aan, die de rest van de molen aandrijft. Deze balk noemt men de koningsspil. De koningsspil drijft alle werktuigen aan, zoals de stenen, maar ook het luiwerk.

Het luiwerk is het takelsysteem, waarmee zakken graan naar boven gehesen kunnen worden. Ook kun je er zakken meel mee naar beneden laten zakken. Hierdoor hoeft de molenaar niet zelf de zware zakken naar boven en beneden te tillen.

De Volharding

Als we de stenen niet willen gebruiken en de molen gaan draaien zorgen we er voor dat de steenspil niet aangesloten is op het spoorwiel. Het spoorwiel is het grote wiel, wat onderaan de koningsspil zit en de aandrijving verzorgt voor de stenen. Als we de steenspil niet aansluiten op het spoorwiel scheelt dat slijtage aan de molenstenen. Omdat wij geen meel malen, hoeven de molenstenen niet te draaien en staat de steenspil altijd los van het spoorwiel. Dat is mooi te zien op de foto hier links.

De Volharding

Vanaf de onderkant gekeken ziet het er uit zoals op de foto rechts. Hier is links de steenspil te zien met het rondsel, wat aangesloten kan worden op het spoorwiel, wat in het midden goed te zien is. Onderin de foto is het luiwerk nog te zien, wat met de hand kan worden bediend, of door de molen door het loopwiel op het spoorwiel te laten zakken.

 

 

 

 

Eigenaren

  • Th.H. van Ditshuizen (1891 - 1900)
  • J.W. Willemsen (1900 - 1903)
  • M. Vlam (1903 - 1907)
  • C.W. Mentink (1907 - 1929)
  • J.F. Mentink (1929 - 1966)
  • J.Th. van Remmen (1966 - 1981)
  • J.C.A. van Remmen-Gademan (1981 - 1993)
  • G. Schothuis (1993 - 2006)
  • Familie Waszkiewicz - Harmsen (2006 - heden)