Artikel over de Volharding in het Monferland Nieuws

MOLEN DE VOLHARDING 125 JAAR

Korenmolen wordt in functie hersteld tijdens feestweekend

 Montferland nieuws, 4 mei - Door Joke Burink

ZEDDAM – Wie Zeddam binnenkomt, is onmiddellijk gecharmeerd van het dorpsgezicht. De twee windmolens in het dorp hebben ieder op eigen wijze, een bijzondere aantrekkingskracht op de bezoeker. De Grafelijke Torenmolen is met zijn ongeveer 575 jaar de oudste molen van Nederland en nog steeds in werking als korenmolen. Bij de aanblik van molen de Volharding, is ieder vertederd door de landschappelijke uitstraling die het heeft. De eigenaren van deze witte molen vieren dit jaar zijn 125-jarig bestaan. Deze mijlpaal gaat gepaard met een prachtig cadeau: de molen gaat weer dienst doen als korenmolen.

 De familie Harmsen-Waszkiewicz is nu 10 jaar de trotse eigenaren van de molen. Jos en Ria Waszkiewicz zochten destijds met hun dochter Mara en schoonzoon Remco Harmsen een huis waar ze met twee gezinnen konden gaan wonen. Mara: “Ik was toen zwanger en één huis zou praktisch zijn in verband met het toekomstige oppassen door oma en opa.” Ria: ”We kwamen op dit adres terecht en het huis was ideaal, alleen stond er ook een molentje in de tuin! Een molen met een maatschappelijke functie.” “Ja en daar moesten we wel wat mee doen”, vult Remco aan. De familieleden kregen met de molen als het ware een kindje erbij. Ze hadden geen ervaring met molens. Gelukkig was Mario van den Berg op dat moment als leerlingmolenaar actief op de molen en hij leerde Jos en Remco wat er nodig was om de molen te laten draaien. Ook Henk Harmsen de vader van Remco werd aangestoken met het molenvirus toen hij met zijn pensionering de opleiding tot molenaar cadeau kreeg. Hiermee haalde de familie de nodige kennis in huis en werd naast de drie kinderen die Mara en Remco kregen, ook het andere kindje ‘de molen’ liefdevol omarmd en verzorgd. Dit resulteerde o.a. in de aanschaf van een nieuwe startbalk in 2011 en het aanbrengen van kunststof op de balkkoppen in 2014.  Ook werden er draaimarathons gehouden en ging de molen regelmatig open voor het publiek.

JUBILEUM - Van 14 tot en met 16 mei, tijdens de molendagen èn de Zeddamse KunstWandelRoute, zal de molen ter gelegenheid van het 125- jarig jubileum ook worden opengesteld. Het is mogelijk om te worden rondgeleid en de molen te bezichtigen. Maar dat is nog niet alles: Inmiddels is de molen weer helemaal maalvaardig gemaakt. Een maalsteen is vervangen en de andere hersteld. Op zondag 15 mei, zal molenaar Mario van den Berg (bij genoeg wind) gaan malen. Hiermee zal hij de functie van de korenmolen opnieuw leven inblazen. Tijdens het feestweekend zal er van molenmeel pannenkoeken worden gebakken die bezoekers op het terras kunnen verorberen. Naast de molen bevindt zich ook een klein winkeltje waar allerhande spulletjes te koop zijn. De opbrengst hiervan gaat naar het onderhoud van de molen. Momenteel wordt gespaard voor de aanschaf van nieuwe zeilen.

MOLENMEEL - Mario van den Berg zal ook na het Pinksterweekend als molenaar actief blijven bij molen De Volharding. Hij is van plan regelmatig te gaan malen en wil er allerlei meelsoorten verkopen. Mario: “Een draaiende molen onderhoudt zichzelf. Ik wil graag mijn droom verwezenlijken om beroepsmolenaar te worden.” Die gelegenheid heeft hij nu. Binnen een maand zal hij in staat zijn om diverse meelmixen te maken die te koop zijn bij De Volharding. “Maar ik zoek ook nog andere afzetpunten.” besluit Mario. Voor contact met de molenaar kan een e-mail gestuurd worden naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. De families Waszkiewicz en Harmsen juichen het initiatief toe en hopen dat voor De Volharding een lange, mooie toekomst is weggelegd.

Het gilde van vrijwillige molenaars: www.vrijwilligemolenaars.nl


 

Joke Burink